Ajankohtaista

Alkoholi- ja huumetutkijain seuran ja University of Helsinki Centre for Research on Addiction, Control and Governance (CEACG) -tutkimusryhmän yhteinen kevätseminaari:

Kuuluuko päihdetutkijan ääni? Alkoholi- ja huumetutkimuksen merkitys ennen, nyt ja tulevaisuudessa

Torstaina 4.5.2017 kello 13:00–16:00

Paikka: Helsingin yliopisto, Fabianinkatu 24, seminaarihuone 135 (1 krs.)

Miltä alkoholi- ja huumetutkimuksen tulevaisuus näyttää poliittisen paineen kasvaessa ja tutkimusresurssien supistuessa? Minkälainen alkoholi- ja huumetutkimus tulee kuulluksi? Mikä on suomalaisen alkoholi- ja huumetutkimuksen kansainvälinen rooli tulevaisuudessa? Minkälaista tutkimusta oikeastaan tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa?

Alkoholi- ja huumetutkijain seuran ja CEACG-tutkimusryhmän kevätseminaarissa keskustellaan alkoholi- ja huumetutkimuksen yhteiskunnallisesta merkityksestä ja siitä, miten tutkimus tulee kuulluksi julkisessa keskustelussa ja poliittisessa päätöksenteossa.

Kysymys tieteellisen tutkimuksen yhteiskunnallisesta merkityksestä on ollut keskeinen viime vuosien tiedepoliittisessa keskustelussa: miten voitaisiin lisätä tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta, miten tutkijoiden tulisi viestiä tutkimustuloksista ja minkälaista tutkimusta oikeastaan tarvitaan? Suomalainen alkoholi- ja huumetutkimus on esimerkki tutkimuskentästä, jolla on ollut suoraa vaikutusta yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja jota yhteiskunnalliset intressit liittyen esimerkiksi ajankohtaisiin päihdeilmiöihin, eriarvoisuuteen ja kansanterveyden edistämiseen ovat vahvasti ohjanneet. Tutkijoilta odotetaan yhä enemmän yhteiskunnallista vaikuttamista, mutta alkoholi- ja huumetutkimuksessa tämä vaatimus on kautta tutkimusalan historian johtanut kriittisiin kysymyksiin tutkimuksen tosiasiallisista päämääristä. Esimerkiksi käynnissä olevassa alkoholilain uudistuksessa ja siihen liittyvässä julkisessa keskustelussa alkoholitutkijat ovat jälleen joutuneet ankarankin arvostelun kohteeksi. Heitä on syytetty objektiivisuuden puutteesta ja rajoittavan alkoholipolitiikan tarkoitushakuisesta pönkittämisestä – arvojen ja tosiasioiden sekoittamisesta. Tieteellisen tutkimuksen kuulluksi tulemiseen ovat potentiaalisesti vaikuttamassa myös viime vuosien tutkimusrahoituksen leikkaukset. Alkoholi- ja huumetutkimuksessa tämä voi tulevaisuudessa näkyä kansainvälisen, monitieteisen ja myös menetelmällisesti monipuolisen tutkimuskentän kapeutumisena.

Teemoista ovat alustamassa suomalaisen alkoholi- ja huumetutkimuksen keskeiset vaikuttajat, Alkoholitutkimussäätiön hallituksen puheenjohtaja, dosentti Jussi Simpura, tutkimusprofessori Kerstin Stenius (THL, Nordens Välfärdscenter), erikoistutkija Pia Mäkelä (THL), yliopistotutkija ja CEACG-tutkimusryhmän johtaja Matilda Hellman (Helsingin yliopisto) ja Alkoholitutkimussäätiön tutkimusjohtaja Tomi Lintonen.

Ohjelma

13:00 Anu Katainen: Avaussanat

13:10 Jussi Simpura: Päihdetutkimuksen kentät ovat vuoroin keskittyneet ja hajaantuneet – onko se vaikuttanut kuulluksi tulemiseen?

13:40 Kerstin Stenius: Suomalainen päihdetutkimus ja kansainväliset vaikutteet

14:10 Pia Mäkelä: Alkoholitutkimus ja alkoholipolitiikka: onko tutkimuksella merkitystä?

14:40 Kahvi

15:00 Matilda Hellman: Addiktiotutkimuksen uudet avaukset 2010-luvulla

15:30 Tomi Lintonen: Miltä näyttää päihdetutkimuksen tulevaisuus?

Tervetuloa keskustelemaan ja kommentoimaan!

Seminaari on maksuton. Kahvitarjoilun vuoksi pyydämme ilmoittautumaan seminaariin viimeistään perjantaina 28.4.2017 alla olevan linkin kautta:

https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/79222/lomake.html

Lisätiedot:

Anu Katainen

Alkoholi- ja huumetutkijain seuran puheenjohtaja

anu.h.katainen@helsinki.fi

Liity Alkoholi- ja huumetutkijain seuran jäseneksi!

https://ahtsry.wordpress.com/jasenasiat/

Seuraa meitä Facebookissa:

https://www.facebook.com/AHTSry/

 


Alkoholipolitiikka-lehden numerot digitoitu

Alkoholipolitiikka-lehden numerot vuodesta 1960 lähtien on nyt digitoitu ja ne löytyvät osoitteesta https://www.julkari.fi/handle/10024/60358.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s